Ponovo uspostavljen saobraćaj ka Crnoj Gori sanacijom oštećenog tunela „Petrovac“ na barskoj pruzi

Od danas, 22. avgusta 2016. godine, ponovo se uspostavlja saobraćaj na barskoj pruzi, zahvaljujući uspešno završenom prvom delu sanacije po urađenom projektu u tunelu „Petrovac“ kod  Velike Župe, između stanica Prijepolje i Lučice, koji je pretrpeo velika oštećenja 7. avgusta 2016. godine usled obilnih padavina.

Imajući u vidu međudržavni značaj barske pruge, uloženi su ogromni napori, kako zaposlenih u „Infrastrukturi železnice Srbije“ a.d., tako i angažovanjem specijalizovane građevinske firme „DIB – Bučje“ d.o.o. Knjaževac, kao izvođača radova, da se ovakav poduhvat završi u rekordno kratkom roku.

Radovi na raščišćavanju i popravci tunela krenuli su tek četvrtog dana, jer  je do tada pristup unutrašnjosti bio nemoguć zbog neprekidnog obrušavanja zemljanog materijala. Popravljen je obrušeni deo kalote tunela, prečnika oko tri metra, postavljene su remenate (čelični prstenovi za oblaganje tunela), ubušeni ankeri i izvršeno injektiranje tunela, povezana je pokidana kontaktna mreža i zamenjeni oštećeni pragovi i kolosek.

Izvršena intervencija je ujedno priprema za projekat kompletne sanacije tunela, čija je izrada u završnoj fazi, a koja će se odvijati bez obustave i remećenja reda vožnje železničkog saobraćaja.

Objavljeno u Protekli događaji i označeno .