Generalni direktor obišao železnički čvor Beograd, 6. avgust 2016.

Uspostaviti jasne ciljeve, ne lečiti posledice, već uzroke!

U okviru plana obilaska železničkih čvorova, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d. Dušan Garibović, je 6. avgusta 2016. godine, sa direktorima sektora izvršnih službi, obišao beogradski čvor. Polazna stanica bila je Topčider, odakle je delegaciju „Kalimerom“ na put ispratio šef stanice, Slaviša Jovanović. Tokom obilazaka železničkih čvorova namera generalnog direktora i poslovodstva je lično upoznavanje sa zaposlenima, stanjem pruge, ispravnošću signalno – sigurnosnih uređaja, putnih prelaza, suzbijanjem vegetacije i rastinja u pružnom pojasu, kako bi se eventualne nepravilnosti notirale i samim tim na najbrži i najadekvatniji način otklonile, a naša pruga bila još bezbednija. Tokom celog puta, stručnjaci iz Sektora za saobraćajne, građevinske, elektrotehničke i tehničko-kolske poslove pravili su iscrpne izveštaje, kako bi se dobila kompletna i realna slika o železničkoj infrastrukturi.

Generalni direktor obišao Beogradski čvor u subotu 6. avgusta 2016. godine

Generalni direktor obišao Beogradski čvor u subotu 6. avgusta 2016. godine

U stanici Palanka, koja je ujedno i poslednja stanica beogradskog čvora, raport je predao šef stanice Ivica Živojinović, čije domaćinsko ponašanje i odnos prema staničnoj zgradi i njenom okruženju nije mogao proći nezapaženo.

Generalni direktor obišao Beogradski čvor u subotu 6. avgusta 2016. godine

Generalni direktor obišao Beogradski čvor u subotu 6. avgusta 2016. godine

Nakon obilaska pruge pod jurisdikcijom Čvora Beograd, radni sastanak poslovodstva i zaposlenih održan je u svečanoj sali zgrade ETP-a u Topčideru, gde se nalazi i Centar daljinskog upravljanja, koji je ovom prilikom takođe posećen.

Generalni direktor obišao Beogradski čvor u subotu 6. avgusta 2016. godine

Najomraženiji je onaj koji priča istinu ljudima“. Ovom mišlju velikog filozofa Platona započeo je uvodnu reč generalni direktor Dušan Garibović. Ljudima se mora reći istina i objasniti situacija kakva jeste, a to je da železnica više nije i neće biti socijalna ustanova, da će platu primati onaj koji zaista radi, koji je požrtvovan i odgovoran prema preduzeću, a samim tim i prema državi. Ono što se na železnici često zaboravljalo je da ne smeju postojati lobiji, bilo saobraćajni ili nesaobraćajni, jer samo timskim radom i zajedničkim zalaganjem, možemo ići napred i u korak sa vremenom. To podrazumeva kolektivnu promenu mentalnog sklopa ljudi zaposlenih u IžS. Svi smo svesni činjenice da su se vanredni događaji dešavali i dešavaju i u mnogo naprednijim železničkim upravama, ali ono što se ne sme dozvoliti je da greške budu proizvod nesavesnog rada i neznanja, dodao je Garibović.

Veliki problem sa kojim se susreće naše Društvo, a što je na sastanku istaknuto od strane zaposlenih, je otuđenje železničke imovine i nemogućnost borbe zaposlenih sa kradljivcima. Železnici se nanose velike materijalne štete, ali što je mnogo gore, ugrožava se bezbednost železničkog saobraćaja. U ovu problematiku se mora uključiti država, koja će krađe na infrastrukturnim objektima, tretirati kao terorizam i najstrože sankcionisati prestupnike. Između ostalog, izneti su problemi dolaska pedesetak zaposlenih u terenskoj službi, zbog gubitka prava na korišćenje službenih legitimacija za voz, a rukovodstvo je obećalo da će u najskorije vreme iznaći rešenje.

Generalni direktor obišao beogradski čvor u subotu 6. avgusta 2016. godine

SLika izmenjena

Inicijativa za dobre ideje će uvek biti podržana i novca za obrazložene prioritete će biti! – sumirao je generalni direktor na kraju sastanka.

Objavljeno u Vesti i označeno .