Ruske i srpske železnice potpisale Memorandum o strateškom partnerstvu

Predstavnici ruske kompanije „RŽD Internešnl“ i novoformiranog železničkog društva „Infrastruktura železnice Srbije“ potpisali su 27. oktobra 2015. godine u Moskvi Memorandum o strateškom partnerstvu . Memorandum je potpisan tokom trodnevne posete Moskvi srpske državne delegacije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Ovim dokumentom definisan je način daljeg učešća ruske kompanije  u projektima vezanim za modernizaciju železnničkog saobraćaja i železničku infrastrukturu Srbije.

Nastavak saradnje dveju železnica odnosiće se na modernizaciju Dispečerskog centra za daljinsko upravljanje Železnica Srbije i dalji razvoj srpske škole za saobraćajno projektovanje i izgradnju. Memorandum obuhvata i eventualno angažovanje „RŽD International“ u radovima na održavanju postojeće železničke infrastrukture Srbije, kao i saradnju na pružanju pomoći, prilikom obuke srpskih stručnjaka železničke struke u specijalizovanim ruskim visokoobrazovnim ustanovama.

Od marta 2014. godine „RŽD International“ realizuje ugovor o modernizaciji železničke infrastrukture i voznih sredstava u Srbiji, koji se finansira iz ruskog državnog kredita u vrednosti od 800 miliona dolara.

U Moskvi su, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof.dr Zorana Mihajlović i minister saobraćaja Rusije Maksim Sokolov razgovarali o zajedničkoj razradi strateškog plana za razvoj železničke infrastrukture u Srbiji. Oni su razgovarali i o nastavku modernizacije železničke mreže, kao i o modernizovanju dispečerskog centra “Železnica Srbije”. Ističući dobru saradnju sa Ruskim železnicama, Mihajlović je rekla da Vlada Srbije želi da se ruski kredit koristi još intenzivnije i podsetila da je iz sredstava ruskog kredita već završena modernizacija 45 kilometara pruga u Srbiji.

Mihajlović i Sokolov su se saglasili da je potrebno što pre započeti razgovore o novim projektima, među kojima je posebno važna modernizacija dispečerskog centra “Železnica Srbije”. Jedna od tema na sastanku bila je i saradnja sa ruskom stranom na jačanju kapaciteta domaćih projektantskih kuća, kroz učešće na projektima koji se realizuju zajedno sa Ruskim železnicama.

Srpska ministarka je učestvovala i na sastanku sa predsednikom Ruskih državnih železnica Olegom Belozjorovim, na kojem je razgovarano o radovima na modernizaciji mreže srpskih pruga i mogućnostima za proširenje saradnje sa tom kompanijom.

Privrednu delegaciju srpskih železnica u Moskvi su činili generalni direktori četiri železničke kompanije: Miroslav Stojčić (“Železnice Srbije” ad), Goran Maksić (Infrastruktura železnica Srbije), Miroljub Jevtić (Srbija Kargo) i Jugoslav Jović (Srbija voz), kao i predsednik Skupštine “Železnica Srbije” ad Zoran Anđelković.

Objavljeno u Vesti i označeno .